- Ταμίλ Ναντού
- Ομόσπονδο κράτος της Ινδικής Ένωσης, στο ακραίο νοτιοανατολικό τμήμα του Ντεκάν. Βρέχεται από τον Ινδικό ωκεανό στα Α και στα ΝΑ και συνορεύει με τα ομόσπονδα κράτη Άντρα Πραντές στα Β, Καρνατάκα (πρώην Μυσόρη) στα ΒΔ και Κεράλα στα Δ. Έχει έκταση 130.069 τ. χλμ. και πληθυσμό περίπου 48.408.077 κατ.. Πρωτεύουσα είναι το Μαντράς. Τοπική γλώσσα είναι η ταμιλική και επικρατούσα θρησκεία η ινδουιστική, την οποία ακολουθούν η μουσουλμανική και η χριστιανική.
To T.N. είναι πεδινό στα Α και στα ΝΑ, όπου βρίσκεται το εκτεταμένο δέλτα του Κόβερι, λοφώδες στο κεντρικό τμήμα (λόφοι Ταμιλνάντ και υψίπεδα Κοϊμπατόρ) και ορεινό στα Δ (Νιλγκιρί Χιλς, 2.637 μ.). Κυριότεροι ποταμοί είναι ο Ποναϊγιάρ, ο Κόβερι και ο Βαϊγκάι. Το κλίμα είναι τροπικό, με υψηλές θερμοκρασίες όλες τις εποχές. Οι βροχοπτώσεις είναι μουσσωνικού τύπου και σημειώνονται περισσότερο κατά τους μήνες Οκτώβριο και Ιανουάριο· ξεπερνούν τα 2.000 χιλιοστά ετησίως στα δυτικά ανάγλυφα για να περιοριστούν στα Α, όπου όμως αυξάνονται και πάλι κατά μήκος της ακτής του Κορομαντέλ.
Βασική πλουτοπαραγωγική πηγή είναι η γεωργία (δημητριακά, κυρίως ρύζι, αραχίδες, σουσάμι, βαμβάκι, ζαχαροκάλαμο). Μεγάλη σημασία έχει επίσης η εκμετάλλευση των δασών (τηκ, σάνδαλο και μπαμπού). Η βιομηχανία, που ευνοείται από πολυάριθμα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και από καλό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, συμπληρωμένο με πλωτές διώρυγες, είναι σημαντική στους τομείς της υφαντουργίας, των ειδών διατροφής, της μηχανουργίας, της βυρσοδεψίας, της επεξεργασίας ζάχαρης, της αποφλοίωσης ρυζιού, της τσιμεντοποιίας και της επεξεργασίας καπνού. Αξιόλογος είναι και ο ορυκτός πλούτος (σίδηρος, άνθρακας, βωξίτης, λιγνίτης, μαγνησίτης).
Κυριότερες πόλεις, εκτός από την πρωτεύουσα είναι η Μαντουράι, η Κοϊμπατόρ, η Τιρουτσιράπαλι και η Σάλεμ.
Η Μαντουράι που βρίσκεται στις εκβολές του Βαϊγκάι στη νοτιοανατολική παράκτια πεδιάδα, είναι μεγάλη αγορά βαμβακιού και έχει μερικές βιομηχανίες υφαντουργίας και μηχανουργίας. Η πόλη, παλαιά πρωτεύουσα της δυναστείας Παντιάν, τον 14o αι. αποτέλεσε μέρος του ινδουιστικού βασιλείου της Βιτζαγιαναγκάρ και το 1801 έγινε κτήση της Αγγλικής Εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών· σήμερα είναι επίσης αξιόλογο πνευματικό (έδρα πανεπιστημίου από το 1966) και θρησκευτικό (ναός του Σίβα Σουνταρεσβάρο) κέντρο. Η Κοϊμπατόρ (ή Κογιαμπατούρ), σημαντική πόλη στην ανατολική πλευρά των Δυτικών Γκατ, 430 χλμ. ΝΔ του Μαντράς, έχει μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα που ασχολούνται με τους τομείς χημικών προϊόντων, ειδών διατροφής, ελαστικών, και, κυρίως, υφαντουργίας. Οχυρωμένο κέντρο κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Ταμίλων (9ος-17ος αι.), εξαιτίας της στρατηγικής θέσης της η πόλη αποτέλεσε για μεγάλο διάστημα το μήλο της έριδας μεταξύ των σουλτάνων της Μυσόρης και των Άγγλων κατά τον 18o αι. και τέλος καταλήφθηκε από τους τελευταίους το 1799. Η Τιρουτσιράπαλι (ή Τραχινόπολη) βρίσκεται στα δεξιά του ποταμού Κόβερι, στο κέντρο μιας εύφορης γεωργικής περιοχής της οποίας αντιπροσωπεύει τη σημαντικότερη αγορά. Έδρα μερικών βιομηχανιών υφαντουργίας, μεταλλομηχανουργίας και βυρσοδεψίας, αλλά προπάντων γνωστή για τα θαυμάσια αντικείμενα χρυσοχοΐας και αργυροχοΐας της, η πόλη είναι οδικός, σιδηροδρομικός και αεροπορικός κόμβος, αξιόλογης σημασίας. Η Σάλεμ, γεωργική αγορά (δημητριακά, μάνγκο, αραχίδες, σουσάμι) και εξορυκτικό κέντρο (μαγνητίτης, μαγνησίτης και χρωμίτης), βρίσκεται στα Ανατολικά Γκατ, περίπου 250 χλμ. ΝΔ του Μαντράς, και έχει μερικές βιομηχανίες βαμβακουργίας και μεταξουργίας. Στο T.N. διατηρείται σχεδόν αλώβητη η ινδική μουσική παράδοση και υπάρχουν αξιόλογες ορχήστρες ή και μεμονωμένοι καλλιτέχνες που παίζουν το σιτάρ, το παραδοσιακό ινδικό έγχορδο, που αναφέρεται σε όλα τα κλασικά λογοτεχνικά κείμενα.
Ταμίλ Ναντού. Γυναίκες παίζουν με παραδοσιακά λαϊκά όργανα.
Λείψανα του μεγαλειώδους συγκροτήματος ναών της Μαχαμπαλιπουράμ, που χρονολογούνται στο 600-750 μ.Χ. και είναι λαξευμένοι, στους βράχους.
Ταμίλ Ναντού. Άποψη του ναού που ήταν αφιερωμένος στη θέα Μεεναμάσι, στη Μαντουράι, που χρονολογούνται στο 16o αιώνα.
Dictionary of Greek. 2013.